s-alt

s-alt

Žanr
Alt Rock
Godina osnutka
2021

tuzlanski alternativni bend osnovan 2021. godine

s-alt, punim imenom Soul Alternative, formiran je 2021. godine. Prvobitno zamišljen kao kolaboracija kantautora Filipa Marića i producenta Jasmina Avdića. U toj postavi, Filip i Jasmin stvaraju šest dijela koja su svaka svojim zvukom i stilom za sebe jedinstvena, a jedina poveznica im je, zapravo, Filipov glas.

Iz tog zvuka nastaje ideja albuma pod imenom Teksture, te se potreba za posebnim zvučnim teksturama pjesama dalje razvija u formiranje šestočlane grupe muzičara. Grupi se pridružuju kompozitori, producenti i izvođači Bakir Memišević (na klavijaturama), Mladen Ristić i Denil Babović (na gitarama), te naknadno Amina Halilčević (na bubnjevima). Na ovaj način se obogaćuje zvuk i službeno formira projekat benda pod nazivom s-alt. U novoj formaciji, na album stižu i tri nove pjesme.

Zvuk benda čini susret različitih stilova koji svaki od članova donosi. Tako Filip pjeva specifičnom bojom (timbre) glasa po uzoru na svjetski standard modernih vokalista rnb stila. Bakir, koji je školovani muzičar na klavijaturama donosi svoj lični žig u izvođaštvu i harmonizaciji pjesama. Denilove gitarske solaže odišu bluesom koji daje emotivni klimaks pjesmama, dok, u drugu ruku Mladen donosi iskustvo izučavanja progresivnog rocka i metala koji dostižu isti efekat, samo drugim zvukom. Na koncu, Jasminov dodir istovremenom podrazumijeva alt. rock stil i moderne beatove i grooveove koje prezentuje u procesu produciranja i izvođenja na bas gitari. Rezultat svega nabrojanog najbolje se oslikava na do sada izbačenim singlovima koji osim pomenutog Gorko slatko podrazumijevaju i pjesme Novčići¸ Stišaj glad i Slojevi.

Album Teksture, koji je izašao na ljeto 2023. godine se bavi tematikom borbe čovjeka sa vlastitom sjenom, što se najbolje može vidjeti na prvom objavljenom singlu pod imenom Gorko slatko koji je nastao iz transformacije osjećaja zatvorenosti i anksioznosti u audio-vizuelno umjetničko djelo.

Osim rada na albumu, bend se publici predstavio i kroz seriju akustičnih live sessiona objavljenih na službenim online medijskim platformama benda, te putem emitovanja singlova i spotova, kao i kroz nekoliko intervjua, na raznim televizijskim i medijskim servisima.

Bend se regionalnoj publici uživo predstavio na nekoliko festivala i koncerata, uključujući i: Kaleidoskop festival (Tuzla), Ethno festival (Tuzla), Underground Music Festival (Tuzla), Zima u Tuzli, Zlatna nit Music Fest (Bosanska Krupa), TAKT Festival (Novi Sad), te na državnoj gitarijadi „Na putu za jug“ u Mostaru (na kojoj je s-alt proglašen najboljim bendom) i na Sedmoj banjalučkoj gitarijadi (drugo mjesto).

Bend aktivno djeluje sa live izvođenjem i kroz multimedijske projekte u kolaboraciji sa umjetnicima iz regiona iz svih sfera umjetnosti.