Rokolomotiva

Rokolomotiva

Žanr
indie pop
Alternativni rock
Pop rock
Rock
Godina osnutka
2000

Momci iz Rokolomotive su se, suprotno očekivanju, nakon dulje studijske stanke opet vratili kao momci, ovaj put bogatiji za još jednu cjelovečernju glazbenu priču. Debitantski album benda „Rudijev blef“ (Dallas Records, 2013.) dobio je mlađeg, no zrelijeg brata - Avanturista diletanta. Što se dogodilo s dečkima iz Rokolomotive i zašto u međuvremenu nisu postali starci, počnite saznavati već u najavnoj pjesmi „Ti“ s gošćom Izabelom Martinović.

Rokolomotiva i Izabela u pjesmi „Ti“

Video spot za pjesmu Ti kao prvi singl s albuma Avanturist diletant snimljen je u splitskoj galeriji „Kula“ voditelja Duje Mrduljaša gdje se umjetnička instalacija „Kruzer“ kipara i akademika Kažimira Hraste nametnula kao središnja i sporedna kulisa u interakciji neklasičnog muško-ženskog dueta.

Članovi 

Stipe Vidić- vokal, gitara
Ivan Perić- vokal, gitara
Rudolf Vučemilović- vokal, bas
Ivan Fistanić- bubnjevi

Imaju dug garažni staž i mnogo živih nastupa. Karakterizira ih specifična autorska poetika i melodični zid alternativnog rocka i mediteranskog popa. Djeluju još od 1990-ih. Tad su se Stipe Vidić, Ivan Perić i Mato Janjić skupili stvarati autorske skladbe. Vidić i Perić su se 2001. povezali s iskusnim basistom Rudolfom Vučemilovićem, koji je svirao u splitskim underground sastavima Rapa Nui i Rumplstinsky. Promijenili su nekoliko bubnjara, a za stalno se u sastav od 2005. godine priključio Ivan Fistanić (Krankenhaus, Uši i puši, Pelegrin). Od tada su nanizali samostalni koncerti po klubovima u gradovima diljem Dalmacije (Dubrovnik, Split, Zadar, Makarska, Vis, Lastovo).

2010. godine dogodio se važni susret. Mišo Limić, skladatelj i voditelj kultnog sastava Stijene narednih je godina značajno utjecao na Rokomolotivu svojim znanjem, iskustvom i energijom. Na proljeće 2012. sastav je upotpunio višegodišnji studijski rad na 11 autorskih pjesama. Marin Limić je u studiju svojim klasičnim stilom oblikovao zvučnu sliku. Ljeta iste godine Rokolomotiva ostvarila je zapažen nastup na Lastovu na Festivalu novih skladbi istoimenom skladbom Rokolomotiva, svojevrsnim manifestom sastava. Na koncertu u klubu Lazareti u Dubrovniku s njima je svirao i Marin Limić na klaviru i klavijaturama. Ističe se i nastup u emisiji Demobox Hrvatskog radija Split.

Žanra su pop, rock, indie. Glazbeno su na njih utjecali The Beatles, Bruce Springsteen, The Smiths, R.E.M, EKV, Film, Deep Purple, Led Zeppelin, Nelly Furtado, Bijelo dugme, Azra i ini. Objavili su jedan album pod etiketom Dallas Recordsa. Travnja 2013. potpisali su ugovor s Dallas Recordsom. Debitantski album Rudijev blef predstavili su 15. studenoga 2013. u kultnom prostoru u kinoteci Zlatna vrata. Mjesto promoviranja albuma namjerno su odabrali, jer tu je osim filmske i duga glazbena povijest kinotekine dvorane; primjerice ondje su se osamdesetih i devedesetih održavali brojni koncerti, pa su članovi zaključili da je kinoteka idealna za taj audio-vizualni događaj. Snimljen je spot za skladbu Marginalac, koji je producirala udruga za kulturu ST-POLIS. Ulogu u spotu igra Tomislav Čubelić (Jakov iz Ruže vjetrova). Redatelj i gitarist Perić kaže da su tako pokušali napraviti hommage filmovima ‘The Breakfast Club’, ‘Scarface’ i ‘Sjećaš li se Dolly Bell? ’. Najava albuma bio je srpnja iste godine singl Omara Beach. Spot za skladbu Omara Beach snimljenu u Pisku režirao je, snimao i montirao Ivan Perić. Treći spot je s trećeg singla Tama predstavljen kod "sedam kućica na dnu Marmontove" sklopu Božićnog sajma u četvrtak 18. prosinca 2014. u 21 sat. Spot je autorski rad voditelja Stipe Vidića koji se u spotu pojavljuje s atraktivnom Teom Knezović Kuzmanić.

Novi album koji planiraju objaviti 2024. sadrži skladbe koje bi trebale sadržavati novine, osobito u lirskom izričaju. Značajniji su vedri višeznačni tekstovi socijalne tematike bubnjara Ivana Fistanića te stihovi basista i glazbenog voditelja Rudija Vučemilovića koji se kreću poetskim spektrom od mračnih “tjeskobno-egzistencijalističkih” pa do romantičnih ljubavnih ispovijedi. Na rad u garažnom ateljeu povukli su se nakon promotivne turneje koja je obuhvatila Sarajevo, Zagreb, Dubrovnik, Rijeku, Makarsku i Omiš.

PJESME

Ti Rokolomotiva Izabela Martinović